ponedeljek, 16. april 2012

that's me :)

Vijolična barva: samonaravnanost, nečimrnost, samota, skromnost,...

Vijolična je barva duha in duhovnosti. Podpira dušno ravnovesje in odločnost, a lahko deluje tudi dvoumno, mistično in magično. Vijolična ima močan meditacijski učinek. Vpliva na podzavest in služi v terapevtske namene pri globinskih psiholoških težavah.

Vijolična je poznana v meditacijski praksi in stoji za notranji pogled in duhovno poglabljanje. Odpira zavest za nematerialne izkušnje in spodbuja izmenjavo nihanj med obema možganskima polovicama. To je tudi barva s katero spodbudimo očiščevalne procese – tako pri telesnih blokadah kot tudi pri psihičnih nejasnostih, za izravnavanje disharmonij in posredovanja med nasprotji. Vijolični  pripisujejo moč, ki lahko ublaži bolečino. To barvo npr. uporabljajo pri zdravljenju oz. ublažitvi migren, prav tako spodbuja zdrav spanec. To je zdravilna barva duha, ki krepi možgansko aktivnost.

V čarodejstvu uporabljajo vijolično pri ritualih, ki imajo za cilj varstvo, ambicioznost , neodvisnost in finančni uspeh. Vijolična predstavlja moč, uspeh, idealizem in psihično razodetje. Lahko pomaga pri vzpostavljanju povezave z duhovnim svetom.

Vijolična poseduje močan preobrazbeni učinek. V žalostne izkušnje vpete energije lahko preobrazi v duhovno rast.  Njene vibracije odprejo skrite življenjske dimenzije in prebudijo pripravljenost na požrtvovalnost, nadosebno ljubezen in idealizem. Navsezadnje nas lahko njene vibracije popeljejo k doživetju notranje enosti z vsem življenjem.

Vijolična je čudovita barva. Je barva navdiha, mistike, magije in umetnosti. Je nenavadna, ekstravagantna barva, ki jo povezujemo tudi s pobožnostjo, pokoro in požrtvovalnostjo.

Vijolični odtenki spodbudijo domišljijo, navdihujejo in motivirajo, da udejanjimo nenavadne ideje. Podarijo nam za to potrebno umirjenost, sproščenost in samozavest.

Kljub mnogim pozitivnim asociacijam, z vijolično povezujemo tudi nekaj negativnih prispodob ko so: nečimrnost, izumetničenost, negotovost, nezvestobo, nestvarnost, dvoumnost.

Pomen vijolične barve  v kulturah in verah:

Vijolična simbolizira prehod v harmonijo nasprotij, med poznanim vsakdanjikom in neznanim, srhljivim svetom duhov in demonov.
Pri ljudeh, ki niso pod (velikim) vplivom kulturne civilizacije, je vijolična izredno priljubljena barva. V civiliziranih in zapletenih kulturah, kjer stojita v ospredju razum in prihodek, vijolična trči ob odklonitev.
Pri srednjeveških mistikih zahodnega sveta, ampak tudi v drugih kulturnih krogih, povezuje vijolična telesni svet (rdeča) z duhovnim svetom neba (modra) v čarobni svet misterijev (vijoličasta), kjer veljajo popolnoma druga pravila.
V budizmu so poleg rumenih in oranžnih priljubljena tudi vijolična oblačila/noše.
Vijolična je barva hinduizma in feminizma.
 V feminizmu vijolična simbolizira pravico žensk do moči in enakopravnosti med moškimi in ženskami.
Na cerkvenem področju simbolizira vijolična po eni strani škofov položaj, po drugi strani je to barva pokore in posta pred Veliko nočjo in božičem.

.

1 komentar:

  1. Pristoji ti vijolična!
    Pobrskam za kakšno zanimivost:)

    OdgovoriIzbriši